Vedligeholdelse

Vedligeholdelse og pleje af tøj og sko er en vigtig del af slow fashion konceptet og en vigtig del af Anbi's kundeservice.

I butikken vejleder vi vores kunder i hvordan varen har bedst af at blive vasket og plejet, så det holder i mange år.

Vedligeholdelse er også en del af bæredygtighed og et opgør med at købe og smid væk. Virkelig bæredygtighed kan findes i håndværk og holdbarhed, og dertil hører vedligeholdelse.

 

Anbefalinger af pleje og vask af produkter købt i Anbi

Da alle vores produkter er fremstillet af naturlige fibre, er materialet generelt mere åndbart og du vil svede mindre. 

Naturlige fibre er "selvrensende" dvs, at lugtgener forsvinder, hvis man lader tøjet hænge til luftning udenfor eller på et badeværelse, hvor der er fugtigt efter bad. 

Luftning er effektiv til lugtgener og samtidig reducerer det vask, hvilket skåner tøjet. Men bliver det beskidt og trænger til vask, så har vi beskrevet hvordan du bedst vasker de forskellige materialer. 

 

Pleje af skindfodtøj

Alle lædersko kræver pleje, det er kilden til længere levetid for dine sko.

Manglende pleje viser sig ved, at farven falmer og læderet bliver træt at se på. For at løse dette anbefaler vi læderfedt eller den neutrale læderbalsam fra Bubetti, som vi forhandler i Anbi.

 

Pleje og vask af uldprodukter.

Vi elsker dem, om det er alpacauld, smukt merinould eller lammeuld så elsker vi vores uldtrøjer. Men når de skal vaskes, er vi pludselig ikke så glade for dem. 

Husk: Alle uldprodukter er selvrensende og kan med fordel luftes fremfor vask efter hver brug.

Myten om at uld skal håndvaskes er et levn fra tiden med ældre vaskemaskiner, som ikke havde så mange vaskeprogrammer. 
I dag har de fleste maskiner et særligt uld program eller skåneprogram og maskinen gør det faktisk bedre end håndkraft.
Uld tåler ikke at blive bevæget under vask og det tåler ikke temperaturskift, det er bl.a. det der får ulden til at filtre.

Så vask dit uldtøj på uld program, gerne 20 grader og max 30 grader med vaskemiddel specielt egent til uld, da det indeholder lanolin. Almindelig vaskemiddel indeholder encymer der ødelægger ulden.

Lad tøjet liggetørre fladt på et håndklæde, og til sidst læg det på en hylde eller i en skuffe. Hænger uld på bøjle, trækkes fibrene lange, og der kommer mærker.

 

Pleje og vask af silkeprodukter.

Alle silkeprodukter kan vaskes på uld program eller skåneprogram ved 20 eller 30 grader. 
Brug en vaskepose og brug altid et vaskemiddel specielt egnet til silke, da det ikke indeholder encymer, som er skadelige for silken.

Silken kan heller ikke tåle at du bruger skyllemiddel. En lille sjat eddike kan evt. tilsættes sidste hold skyllevand, hvis vandet indeholder meget kalk.

Hvis det er glat silke, kan det tørre flat liggende på et håndklæde eller hænges på bøjle.

Er det krøllet silke skal du være opmærksom på, at det krøllede look ikke er permanent. Kjolen, nederdelen eller blusen skal rulles/vrides i våd tilstand. 
Det skal vrides ret kraftigt så det bare ligner en "snoet kraftig pølse".

Derefter skal liggetørre på et håndklæde i 10-12 timer, og til sidst spredes let ud til stoffet er gennemtørt. Opbevares rullet på en hylde. På denne måde bevarer stoffet sit krøllede udseende. 

 

Pleje og vask af silke/hør blanding.

Følg anvisningen for krøllet silke, dog kun med en let vridning af stoffet for lige at "samle" det. Det krøllede look er permanent men samler sig pænt ved lige at blive rullet.

 

Pleje og vask af bomuld, bambus, viskose, modal, lyocell, og tencel

Følg vaskeanvisningen i tøjet og er du i tvivl så vask hellere på 30 grader end 40 grader. Et uld program er også altid muligt for at skåne tøjet mest muligt. 

Hvis det er strik anbefaler vi altid at lade det liggetørre på et håndklæde, og lige trække det lidt i længden på blusen og i ærmerne.

 

Generelt anbefaler vi ikke brug af tørretumbler til nogle af vores produkter.

 

Held og lykke med vask og pleje af dine Anbiprodukter. Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte os på telefonen, skrive til os eller komme forbi butikken.