Materialer
Tøjkvaliteter, materialer og fibre
Alt tøj består af fibre, der er spundet til en tråd, og af den væver eller strikker man et stykke stof.
Fibre kan være naturlige (bomuld, hamp, uld m.m.) syntetiske (polyester, nylon, elastan m.m.) eller det, der kaldes naturlige menneskeskabte fibre (modal, viskose, tencel m.m.)
Naturlige menneskeskabte fibre
Der er forskellige måder at skabe naturlige fibre på, men fælles for dem er, at de alle er lavet af cellulose, der er plante materiale fra bambus, birketræer og eukalyptus.
Hvilken type træ der bliver brugt, handler i høj grad om geografi. Overordnet kan man dog sige, at man oftest bruger trætyper, der vokser hurtigt.
I Asien vil det typisk være eukalyptus og bambus (der ikke er træ, men en art græs) mens birk er udbredt på mere nordlige breddegrader.
Som noget nyt forsøger man også at lave cellulose ud af f.eks. resthalm fra landbruget, hvilket jo for Danmarks vedkommende kunne være mere bæredygtigt.
Så viskose, tencel, modal, og lyocell er alt sammen menneskeskabte fibre fremstllet af cellulosefibre fra forskellige træer og græsser. Navnene er metoden hvorpå cellulosefibrene fremstilles på.
Viskose
Viskose er en måde at bearbejde cellulosefibre på. Det er som udgangspunkt et naturmateriale, som via svovlkulstof bliver kemisk bearbejdet til tekstilfibre, og derfor kalder mange viskose for semisyntetisk.
De sidste års grønne bevidsthedsfokus har dog forbedret processen, og i dag bliver viskosen oftest fremstillet ved brug af stoffer, der er mere miljøvenlige end svovlkulstof.
Vi har en del tøj i FSC certificeret viskose i Anbi. Det betyder, at den viskose de bruger er produceret af/eller stammer fra skove der er drevet bæredygtigt. Det vil sige at træets oprindelse fra en bæredygtig skov kan spores hele vejen igennem virksomhedens handels-kæde.
Modal, Lyocell, og Tencel
Modal, lyocell, og tencel er en mere bæredygtig udgave af viskose materialet. 3 navne men produktet er det samme.
Ens for dem er fremstillingsmetoden, der er modificeret og patenteret af det østrigske firma Lencing, der er kendt for at have styr på deres forsyningskæde og udføre deres processer ansvarligt.
Uld
Uld er varmt, åndbart, transporterer fugt væk fra kroppen, regulerer kropstemperaturen og ulden varmer selv i våd tilstand.
Der findes mange uldkvaliteter og de har hver deres egenskaber og berettigelse. F.eks. har uld fra får mere tendens til at kradse, men da det ofte er strikket fastere, fnugger det ikke så meget. Modsat uld fra alpaca, der ikke kradser men ofte fnugger en del til at begynde med.
Alpacauld
Alpacauld kommer fra alpacadyret, der er i familie med, og ligner, den spyttede lama, som vi kender fra nogle dyreparker i Danmark. De lever og trives bedst i andelsbjergenes højder i Sydamerika og i disse kolde egne danner alpacaen en ty uld som er ekstrem varm.
Fibrene er meget slidstærke, vejer lidt og ulden er utrolig blød og kradser ikke. Alpcauld indeholder ikke lanolin som uld fra får gør. Ulden er derfor allergivenlig, hvilket betyder at folk som normalt ikke kan tåle uld fra får, ofte kan tåle alpacauld.
Den første gang alpacadyret bliver klippet må dens uld kaldes babyalpacauld og det er ekstremt fint og blødt uld. Det er babyalpacauld vores fine Afrodite bluser er strikket i.
Merinould
Merinould er et naturligt uldprodukt, der kommer fra merinofåret. Den krøllede struktur, som merinoulden har, skaber et væld af bittesmå luftlommer i tøj og det fungerer som en isolerende buffercone mellem dig og kulden.
Det er velegnet til både varmt og koldt klima. I det kolde klima vil ulden absorbere fugten fra din krop og generere varme. I varme miljøer vil ulden igen absorbere fugt fra din krop og derefter køle dig ned, efterhånden som fugten i ulden fordamper.
En del af vores strik fra Muse Wear er i merinould.
Fåre- og Lammeuld
Fåre- og lammeuld er uld fra får og lam, og er den type uld, der er mest almindelig. Lammeuld er betegnelsen for uld fra den første klipning af et får. De helt unge lam har en meget fin uld og generelt regnes "lambswool" for at være den fineste uld.
Uld fra får indeholder lanolin, som er en fedtet gul substans, som får producerer for at pleje deres uld.
Noget af vores strik fra Mansted er ren lammeuld eller blandet med det.
Cashmereuld
Cashmereuld stammer fra kashmeregederne der lever i højderne i bjergene i Kashmir regionen mellem Kina og Pakistan. Kashmeregedens pels har lange grove yderhår der dækker den underuld, hvoraf den meget fine cashmereuld kommer fra.
Det er de ekstreme kuldegrader, der gør underulden så fin og varm, da det er den der isolerer geden mod de ekstreme kuldegrader.
Cashmereulden er finere, blødere, stærkere og dyrere end uld fra andre dyrearter.
Nogle af vores tørklæder og trøjer fra Gorridsen Design, er strikket i cashmereuld.
Yak uld
Yak ulden kommer fra yak-oksen som lever i egnene omkring Himalaya bl. a. i Tibet. Det yak uld som bruges til strik er yakkens underuld, og er meget fin uld.
Yak-oksen har udviklet en fin underuld som isolerer mod de ekstreme frostgrader i Himalaya bjergene, op til 5000 meters højder og -40 grader.
Yak ulden er holdbar, åndbar og nem at gøre rent. Ulden absorberer hverken lugt eller sved, og skal derfor vaskes sjældent.
Silke
Silke er den naturlige tråd som produceres af silkeormens spytkirtler. Silkeormen er silkesommerfuglens larve. Silke adskiller sig fra andre fibre ved at det er en lang tråd, hvor f.eks. uld og bomuld er spundet af korte fibre.
En enkelt kokon, det hylster en larve laver, kan give en silketråd som er op til 1600 meter lang. Silke er en naturlig fiber, og den er glat i modsætning til andre naturlige fibre, og det er en af grundene til at silke er så blødt.
Vi har en del fine kjoler i ren silke, bl.a. fra Praechtig Berlin og Grizas, og bluser og tørklæder hvor silken er blandet med f.eks. uld, hør og bomuld.
Hør
Hør er et naturmateriale, der bliver fremstillet af hørplanten og dens stængel. Planten dyrkes i Vesteuropa fra det sydlige Normandiet i Nordfrankrig til Amsterdam i Holland.
Hørplanten trives rigtig godt i Vesteuropa pga. kystklimaet. Jo højere planten bliver des stærkere bliver kvaliteten. Hørfibrene er meget stærke og er hule, hvilket gør at stoffet tørrer hurtigt.
Hørstof har som regel en mat overflade. Det er luftigt, kølende og afslappende at have på, og derfor er det oplagt et bruge til sommertøj.
Vi har meget hør i Anbi, både kjoler, bukser og bluser og vi kan næsten ikke få nok af det. Hør er det mest fantastiske stof, som giver en følelse af komfort og velvære. Det er så simpelt og på samme tid har den sp mange naturlige evner, at den er naturen i sig selv.
Vi har mest hørtøj fra GR-Nature, Oska, Masai og Muse Wear.
Bomuld
Bomuld er en fiber, der vokser rundt om frøene på bomuldsplanten. Plantestrukturen er et blødt og luftigt materiale. Udtrykket bomuld refererer til den del af bomuldsplanten, der vokser i indkapslingen til de luftige bomuldsfibre.
Bomuldsfibrene, som hovedsaglig består af cellulose, bruges som råstof i tekstilindustrien. De spindes til garn og væves for at skabe et blødt og slidstærkt stof til åndbare tekstiler, og er blandt verdens mest brugte til beklædning.
For at bomuld kan klassificeres som økologisk skal 3 kriterier være opfyldt:
- Der må ikke bruges pesticider, insekticider eller løvfældningsmidler.
- Der må ikke bruges kunstgødning.
- Der må ikke bruges genmodificering (GMO)
Forskellen på almindelig bomuld og økologisk bomuld er dels måden det bliver dyrket på, samt strenge krav til arbejdsforhold og forarbejdning.
BCI Bomuld (Better Cotton Initiative)
BCI er global nonprofit-organisation grundlagt af WWF (World Wildlife Fund) i 2005. Den er det største program for bæredygtighed indenfor bomuld i verden.
Formålet med BCI er at gøre produktionen af bomuld bedre for bønder, miljø, og brugeren.
Vi har bluser fra Gorridsen Design og Mansted i økologisk bomuld.