Hvornår er tøj bæredygtigt?

Hvornår er tøj bæredygtigt?

Anbi har været fortaler for bæredygtig mode, tøj i naturlige materialer, kvalitet i pasform, materiale og service siden begyndelsen for mere end 40 år siden. 

I løbet af de sidste 5 år er bæredygtighed blevet et stort emne, både hvad angår mode, vores boliger, og måden vi producerer mad på. Og det er nødvendigt.

Som ofte når noget bliver "moderne" opstår der myter baseret på information der ikke helt er begrundet. Det samme gælder for,  hvornår tøj er bæredygtigt

Derfor vil vi her gøre rede for, hvad bæredygtig mode er for en størrelse, og hvorfor Anbi er et bæredygtigt brand.

 

 

Hvornår er tøj bæredygtigt?

 

Bæredygtighed er en kompliceret størrelse, der indebærer mange forskellige faktorer.

Det er f.eks. faktorer som:

 • Hvor er tøjet produceret i forhold til hvor det sælges? Hvor meget miljøbelastning laver tøjet i transport?

 • Hvordan bliver tøjet produceret, under hvilke forhold?
  Det kan godt være stoffet er i økologisk bomuld, men hvis arbejdsforholdene for dem, der laver tøjet er ringe, med dårlig løn, arbejdstider og arbejdsmiljø, er tøjet ikke bæredygtigt.

 • Så er der sådan noget som tøjets kvalitet og levetid.
  Jo mindre tøj, der bliver produceret på verdensplan, jo bedre er det for miljøet.
  Derfor er det en god idé at passe på sit tøj, købe tøj i god kvalitet, og forsøge at forlænge levetiden ved at genbruge stoffet, når det ikke kan mere.

 • Tøj er bæredygtigt, eller i hvert fald langt i processen, når det er produceret forsvarligt, både materialemæssigt og arbejdsprocesmæssigt, under ordnede forhold, helst rimelig lokalt, er lavet i en kvalitet, der holder, hvis det det passes på, og som bliver genbrugt eller upcycled, når det er slidt. 

  Bæredygtighed handler om at se på hele produktets livscyklus i forhold til materialer, design, produktion, distribution, i brugssituationen og ved bortskaffelse. Det stiller store krav, og derfor er der ikke mange tøjbrands, der er helt bæredygtige. 

 

"En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov, i fare."

Ovenstående er et citat fra Verdenskommisionens rapport for miljø og udvikling, Brundtland rapport 1987.

 

Anbi som bæredygtig tøj butik

 • Anbi har ligget i Adelgade i Skanderborg i mere end 40 år, det i sig selv er bæredygtighed, så det batter.

 • De fleste af vores mærker er dansk design, som får deres tøj produceret i Europa.

 • Vi stiller krav til kvalitet og er fortaler for "slow fashion" i modsætning til at købe ofte, billigt og smid ud.

 • Vi vejleder i plejning af tøjet, da det er med til at forlænge levetiden.

 • Meget af vores tøj er i naturmaterialer, og en del er økologisk.

 • Vi har upcycled produkter.

 

Som sagt er der mange faktorer, der spiller ind for at være bæredygtig, men vi kan gøre en indsats.

Vi kan tage stilling til, hvad vi køber, tænke os om en ekstra gang før vi laver impulskøb, passe på vores tøj så det holder i mange år, og skille os af med det på forsvarlig vis.

 

GR Nature - et socialt bevidst brand fra Litauen

GR Nature er et familie firma fra Litauen, som med tiden, er vokset sig så store, at de sælger til forhandlere mange steder i verden. Anbi er en af de få butikker, i Danmark, som forhandler det, og vores kunder er meget glade for deres ting.

Deres tøj er primært i naturmaterialer som silke, hør og uld. 

Udover at deres tøj er utrolig godt håndværk, en fantastisk kvalitet, og at de får produceret deres tøj lokalt på egne fabrikker, så har omkring 40% af deres medarbejdere et handicap. De er samtidig aktive støtter til børn, der har brug for hjælp og støtte, bl.a. er de med til at finansiere summer camps for dem.

Kan man sige de er bæredygtige? Ja, for de har også stor fokus på at have en etisk og bæredygtig produktion fra start til slut produkt. 

 

Hvornår er tøj bæredygtigt? Svaret er komplekst, men der er ingen tvivl om, at vi alle kommer til at arbejde på at finde løsninger, der er bedre for miljøet. Og løsninger der er bedre for os selv. Heldigvis er vi begyndt! :) 

Tilbage til blog