
Gorridsen Design: Klassisk Dansk Tøjdesign uden Alder og Sæson
Share
For nylig havde vi en kunde aften her på Tammestrup Gods. Vi havde besøg af designeren Marianne Gorridsen. Hun fortalte om sit koncept "Mode med Mening", og om grunden til, at hun startede egen virksomhed efter mange år, som designer for større danske mode brands.
Efter mere end 30 år som designer i modebranchen, bl.a også hos firmaer med produktion i lavtlønnede lande, var hun vidne til børnearbejde og kvinder, som arbejdede under meget dårlige forhold.
Marianne besluttede at finde en anden vej med karrieren, med fokus på både miljø og mennesker.
Hun ville ikke længere fodre den sultne fast-fashion industri, hvor man, efter at have gjort sig umage og arbejdet hårdt, ser sin kollektion gå på udsalg, blot fordi en ny sæson er på vej. Hvorefter trædemøllen starter forfra.
Marianne mente, det måtte kunne lade sig gøre, at skabe designs, som holder sin aktualitet, og det blev startskuddet på Afroditeblusen.
For ca. 10 år siden ville skæbnen, at Marianne blev kontaktet af en ung dansk kvinde, Vanja, som via sin peruvianske kæreste, var i familie med et ægtepar, som ejede en brugt strikkemaskine og fremstillede trøjer i en gammel garage. Vanja ville gerne hjælpe den peruvianske familie i det fattige Peru, og kontaktede på denne baggrund Marianne, som hun havde hørt om som designer.
Ud fra en idé om at hjælpe, men uden egentlige forventninger til kvinderne i den lille landsby, gav Marianne Vanja tegninger, strikkeprøver, og måleskema på en ny bluse med til Peru.
Herhjemme var Marianne blevet skilt, alene med sine 2 børn, og havde meget få penge, så en opstart af egen forretning lå ikke lige i kortene.
Da strikprøverne kom tilbage fra Peru sidst i juli måned, for nu 10 år siden, tabte Marianne både næse, ører og mund; kvaliteten af strikblusen i ren baby alpaca uld var simpelthen uovertruffen og ramt helt korrekt i forhold til hendes tegning.
Som Alkymisten i Paul Coelho's bog af samme navn, tog Marianne det som et tegn, at det var nu hun skulle går efter sin drøm.
Det var en skillevej, og et sats på en usikker fremtid. Hun sagde nej tak til forfremmelse på sit arbejde og en god fast månedsløn.
Afrodite blusen blev skabt, og Mode med Mening blev vejen frem, støttet af en sideløbende kollektion, også i egne designs, men produceret i Italien.
Afroditeblusen: En ny dansk design klassisker
Marianne er stor fan af de gamle danske møbeldesignere Børge Morgensen og Arne Jacobsen fra 1960'erne, fordi de er klassiske og stadig aktuelle.
Dansk møbelindustri har gjort det fremragende ifølge Marianne, og det er bl.a. derfra inspirationen til Afrodite blusen kommer.
Marianne satte sig for at skabe design, som holder sin aktualitet, og Afrodite blusen blev den første model indenfor konceptet Mode med Mening.
Blusen har nu 10 års jubilæum, og salget af blusen har kun været stigende.
I dag er Afrodite blusen, i det eksklusive baby alpaca uld, en stor del af Gorridsen Design virksomheden, og den skaber stor glæde på den anden side af Atlanterhavet. Andre designs i 100% baby alpaca er siden kommet til, og sammen skaber disse modeller konceptet mode med mening, en levevej for peruvianske kvinder, som nu kan forsørge sig selv og deres børn, i et af verdens fattigste lande.
Tøj produktion: Fra kvinde til kvinde
De dygtige peruvianske kvinder strikkker bluserne på håndstrikkemaskiner. Kvinderne syr dem sammen i hånden, hækler hals kanten og broderer kvinde tegnet i nakken. Når kvinder i Danmark køber disse bluser støtter de kvinderne i Peru i at arbejde sig ud af ekstrem fattigdom.
Deraf udtrykket fra kvinde til kvinde.
Med Afrodite blusen er det lykkedes at designe til 3 generationer af kvinder.
Liv er børnemodellen, og er i samme 100% baby alpaca uld, men i stedet for et håndbroderet kvindetegn i nakken, har Liv blusen et lille håndbroderet hjerte.
Liv blusen fåes i 2 størrelser, 2-3 år og 4-5 år. Model Charite har samme design, men en pasform, som er mere rummelig end Afrodite.
Alle modellerne fra den peruvianske kollektion er lavet i 100% baby alpaca uld, som er den første barbering af det voksne alpaca dyr.
Hver style gemmer på et håndbroderet kvinde symbol og er opkaldt efter mytologiske gudinder, for at symbolisere, at kvinder er hverdagens gudinder.
Den italiensk produceret del af Gorridsen Design
Da Gorridsen virksomheden også skulle sælge varer henover forår og sommer var Marianne nødt til at sælge varer, der ikke var i uld.
Hun søgte gode økologiske bomuldskvaliteter, som er noget af det sværeste at lave, fordi der er den største konkurrence på bomuld.
Det tog tid, men hun fandt en famileejet producent i Toscana i Italien.
Ifølge Marianne er Italien verdensmestre i forarbejdning af rene, ædle materialer, som uld, kashmir, og økologisk bomuld.
Den italienske kollektion er, som Afrodite blusen og de andre modeller fra Peru, i høj grad inspireret af dansk møbeldesign, som har overlevet i generationer, og som bliver ved med at være aktuelle.
I sit forsøg på at lave arkitekttegnet, tidsløst tøj, tænker Marianne meget over at lave forskellige modeller, så der er noget for enhver kropstype i hendes kollektion.
Marianne designer minimalistiske, klassiske modeller uden sæson og alder, og som man har lyst til at bruge igen og igen.
Det er mode, som ikke går af mode.
Hvad er en bæredygtig tankegang for Marianne Gorridsen?
En bæredygtig tankegang er især det at lave arkitekttegnet tøj, som holder.
En arkitekt kan ikke tillade sig at lave et hus, som falder sammen året efter.
Det enkle design er ofte det sværeste at opfinde, men det er også det man elsker i mange år. F.eks. tog det over et år at lave bomuldssokkerne fordi kvaliteten skulle være prisen værd.
"Jeg bestræber mig på at støtte produktion, som belaster miljøet mindst muligt. Jeg vælger ikke producenter efter mest-muligt-profit, men efter bedste kvalitetsniveau, gode forhold for mennesker såvel som dyr, og en bæredygtig tankegang."